Başkasını Affetmekten Daha Zoru Varsa O Da Kendini Affetmek. Peki Ya Kendini Affetmek Nedir?
Kendini Affetmeden Önce Genel Anlamıyla Affetmek Ne Demektir Ona Bakalım
Birçok insan affetmeyi bırakmak veya devam etmek olarak düşünür. Ancak, bundan daha fazlası var.
Affetmek, bir yanlış yapan, haksızlık eden veya inciten ya da size bir şekilde zarar veren birine karşı duyulan kızgınlık hissini isteyerek bir kenara bırakmayı içerir. Affetmek, sadece olanları kabul etmek veya öfkelenmeyi bırakmak değildir. Bunun yerine, artık kızgınlığın hakimiyetinde olmamanız ve size haksızlık eden kişiye karşı şefkat, cömertlik veya benzeri şeyler ifade edebilmeniz için duygularınızın, tutumlarınızın ve davranışlarınızın gönüllü olarak dönüştürülmesini içerir.
Belki De En Zoru Olan Kendini Affetmek Nedir?
Hall ve Fincham (2005), kendini affetme kavramını kişinin kendi hatasıyla yüzleşerek kendisini affedemediği olaydan uzaklaşarak olumlu duygular hissetmeye motive olması ve kendisinden öç alma isteğinin azalması ile kendisine yardımcı olmadaki arzusunun artması şeklinde tanımlamıştır. Kendini affetme iki şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bunun ilki kişinin kendisine verdiği zarar sebebiyle kendisini affetmesi yönünde olurken bir diğer şekli ise bireyin başkasında oluşturduğu incinme sebebiyle kendisini affetmesidir (Besim, 2017).
Kendini affetme de genel affetme gibi bilinçli bir çaba ile gerçekleşmektedir (Enright vd., 1996). Kişiliğin yargılayıcı boyutu öncelikle işe kişinin kendisi ile başlar. Kişi yaptığı davranışlar, kullandığı kelimeler hatta bazı zamanlarda aklından geçen düşünceler için bile kendine kızar ve acımasız yaklaşır. Bu acımasızlık bireyin benlik kavramına da önemli darbeler vurabilir (Besim, 2017). Kendi hataları sebebiyle oluşan anksiyete, kızgınlık, gerginlik, öfke, pişmanlık vb. duyguları yaşayan birey kendini cezalandırma yolunu çoğu zaman zihninden geçirir. Farklı bir yönden bakacak olursak kişinin kendine karşı duyduğu olumsuz ve yıkıcı duyguları devam ettirmesi de kendini cezalandırma yöntemi olarak görülebilir.
Başkasını affetmede hata kişinin kendisinde değilken kendini affetmede hata kişinin kendisindedir.
Worthington’a (2006) göre kişinin kendine duyduğu olumsuz duygularıyla başa çıkması ve kendini affetmesi başkalarına ilişkin duygularıyla başa çıkmasından daha zordur. Bu sebeple kişinin kendini affedememesi, başkalarını ya da durumu affedememesinde çok daha yorucu ve yaralayıcı bir süreçtir. Kişiler arası ilişkilerde affedilemeyen kişiden uzaklaşma söz konusu olurken kendini affetmeme durumunda oluşacak kendinden uzaklaşma durumu büyük hasarlara sebebiyet verebilmektedir (Arslan, 2019).
Kaynakça: https://www.apa.org/topics/forgiveness
Yorum gönder